Erhvervsskolerne.dk bruger cookies til statistik. Hvis du bevæger dig videre, accepterer du vores brug af cookies.  Luk | Læs mere
erhvervsskolerne aars
08-11-2019

Elever får fag gennem fingrene

Brobygning: Gregers Krabbe Friskolen i Aarestrup og Erhvervsskolerne Aars samarbejder om undervisning i bl.a. madkundskab og Adventure-idræt.

Folketingets politikere er blevet enige om, at praksisfagligheden i folkeskolen skal styrkes. På Gregers Krabbe Friskole i Aarestrup har man i den forbindelse tænkt ikke bare ud af boksen, men også ud af skolen. Elever i 7., 8. og 9. klasse har nemlig forlagt en del af deres undervisning i praktiske valgfag på Erhvervsskolerne Aars – et samarbejde som både elever og lærere nyder godt af.

 

Den 12. juni 2018 blev det politisk besluttet et indføre et to-årigt obligatorisk praktisk/musisk valgfag, som alle elever også skal gå til eksamen i. Skolerne har derfor sat ekstra sejl ind for at styrke dette område, og på Gregers Krabbe Friskole er man gået kreativt til værks i et samarbejde med Erhvervsskolerne Aars.


Skal omsætte teori til praksis

Ifølge skoleleder på Gregers Krabbe Friskole, Lars Øgendahl Overgaard, har man længe haft et ønske om at omsætte den mere boglige teori til praksis i undervisningen. Mange af deres elever bliver nemlig motiverede af at være praktiske med hænderne og kroppen i undervisningregi, og dette har man tænkt sig at udnytte i læringsmæssige sammenhænge:

 

”Vi har en forhåbning om, at et stærkt og kvalificeret udbud af valgfag på Erhvervsskolerne i Aars kan få flere udskolingselever til at vælge Gregers Krabbe Friskolen til. Ligeledes har vi mange elever, som efter grundskolen vælger at tage på en erhvervsskole, og på denne måde fungerer valgfagene også som vores brobygning i 8. og 9. klasse. At der samtidig er kommet ministerielle krav herom er blot et plus, og den kommende obligatoriske prøve i de praksis-musiske fag på 8. klassetrin vil således blive en del af vores gode samarbejde med Erhvervsskolerne i Aars”, fortæller Lars Øgendahl Overgaard.

 

Undervisning i nye rammer

Allerede sidste år forsøgte man sig med at lægge nogle af valgfagene på Erhvervsskolerne Aars, hvor eleverne blev undervist i forløb omkring idræt, motorlære og madkundskab. På dette tidspunkt havde man undervisning én gang om ugen. I år fortsætter man samarbejdet, men har i stedet valgt at samle timerne, så eleverne har fulde dage på Erhvervsskolerne Aars hver anden uge i løbet af efteråret.

 

Det er eleverne glade for, fortæller friskolelærer Lisbeth Mikkelsen, som udover at være lærer også er uddannet køkkenleder og underviser i madkundskab: ”Det er en helt vildt god mulighed, vi har i dette samarbejde – eleverne elsker at kommer her, og vi har god plads og alle muligheder for at udfolde os i køkkenet. Både jeg og eleverne nyder, at der også er en faglærer til stede. Det giver mulighed for prøve nogle ting af, som vi ikke kan gøre derhjemme på samme måde”, fortæller Lisbeth Mikkelsen.


 

Læring gennem hænderne

I køkkenet på Erhvervsskolerne Aars arbejder man i valgfaget madkundskab med konkrete kompetencemål, hvor eleverne bl.a. lærer at forholde sig kritisk til madkommunikation, foretage begrundede valg af fødevarer, at eksperimentere med madlavningsteknikker og opbygge måltider med forståelse for madkulturer og levevilkår.

 

Det lyder måske som en stor mundfuld, men eleverne tager læringen ind på en anden måde, fordi de får det hele gennem hænderne og ikke skal læse sig til det i en bog.  ”Det er bare fedt at få lov at lære, hvordan det er at være i køkkenet, og hvordan det er at lave mad, som et arbejde. Det er meget federe end almindelig undervisning”, fortæller 13-årige Ida Magrethe Pedersen fra 7. klasse, som i dag samarbejder med sine klassekammerater om at lave mad inden for et mexicansk tema – med særligt fokus på bæredygtighed og de 17 verdensmål.


 

Refleksioner over fremtiden

Udover at blive klogere på madkundskab, bliver nogle af eleverne også klogere på deres fremtid gennem valgfagene på Erhvervsskolerne Aars. Mange af eleverne er forholdsvist unge og har måske endnu ikke lagt så mange tanker i deres valg af uddannelse. For nogen har forløbet og det at få undervisning på en erhvervsskole dog alligevel sat tanker i gang omkring fremtiden:

 

”Det er spændende at være her på skolen, alt er meget større, her er mange flere ting, og det fedeste er at få lov at bruge værkstederne. Jeg kan godt lide at lave mad derhjemme, men jeg havde slet ikke overvejet, at det var noget, man også kunne arbejde med og tage en uddannelse inden for. Nu tænker jeg mere over, om det måske kunne være noget for mig”, fortæller 13-årige Victoria Fischer Flamsted Jensen, der ligeledes går i 7. klasse.

 


Idrætstimer under trætoppene

Udover madkundskab er Gregers Krabbe-eleverne også med i et Adventure-forløb på Erhvervsskolerne Aars, og deres idrætstimer får derfor et anderledes og mere actionpræget fokus. Fx er eleverne denne dag hoppet på mountainbikes og taget en tur ud gennem plantagen og skoven omkring Erhvervsskolerne Aars.

 

De holdte et kort pit stop ved shelterpladsen i Jenle Plantage og havde lige nøjagtig luft til at fortælle, hvordan det er at have idræt på denne måde. ”Det har været hårdt, men virkelig en fed oplevelse at være på cyklerne i dag. Det er meget bedre end en almindelig skoledag. Vi nyder at få lov at lave noget aktivt og komme lidt væk fra bøgerne og lære på en anderledes måde”, fortæller 15-årige Hielke Andersen, der går i 9. klasse.

 

15-årige Emma Fischer Flamsted Jensen, som ligeledes går i 9. klasse er enig med Hielke: ”Det er første gang, jeg prøver at cykle på den her måde. Det var hårdt, men også virkelig sjovt. Jeg synes, det er fedt at få mulighed for at komme ud. Og så er det bare rigtig godt for klassens sammenhold at få lov at være sammen på den her måde”, fortæller hun.

 


En fremtid fuld af muligheder

Både Emma og Hielke er så småt begyndt at gøre sig tanker om fremtiden efter grundskolen. Emma tager næste år på efterskole, men hvad der skal ske derefter, er hun stadig i tvivl om, for der er så meget at vælge imellem.            

 

Hielke derimod er mere sikker i sin sag, han har nemlig allerede besluttet, at han vil uddanne sig til Entreprenør- og landbrugsmaskinmekaniker – en uddannelse, man netop kan tage på Erhvervsskolerne Aars. Han ser valgfagsordningen som en perfekt mulighed for at se skolen lidt an på forhånd. Indtrykket har været godt indtil videre:  ”Det er fedt at få lov at se skolen og møde nogle lærere på forhånd. Jeg synes, det virker som om, at det er en virkelig god skole og at lærerne er super gode. Så jeg glæder mig bare, til at jeg skal i gang med at tage min uddannelse her”, smiler han.

Forløbet fortsætter hele efteråret og følges op af endnu et forløb i første halvår 2020, hvor der udover Adventure også vil være Motorlære på programmet. Om der er flere fremtidige erhvervsskoleelever blandt Gregers Krabbe-eleverne vil tiden vise, men forløbet har i hvert fald givet de unge en unik mulighed for at prøve kræfter med de praktiske fag i en ramme tæt på erhverv og virkelighed.