Erhvervsskolerne.dk bruger cookies til statistik. Hvis du bevæger dig videre, accepterer du vores brug af cookies.  Luk | Læs mere
erhvervsskolerne aars

EUD
EUX


Teknologi, byggeri og transport


14-06-2016

Stor mangel på smedelærlinge

Smedevirksomhederne har masser af arbejde, og metalbranchen oplever god aktivitet i Himmerland.

Mange virksomheder har glæde af at ansætte lærlinge som en del af arbejdsstyrken, fordi det er med til at sikre kompetent arbejdskraft – også på længere sigt. Men elever er der ikke altid nok af. Det kan uddannelseschef for Teknologi, byggeri og transport på Erhvervsskolerne Aars, Per Stig Andersen, bekræfte: ”Der søger for få unge ind på smedeuddannelsen til at dække virksomhedernes behov for lærlinge, og der er lige nu rigtig stor efterspørgsel på dygtige smedeelever.” Det er en rigtig ærgerlig situation, mener Per Stig Andersen og fortsætter: Vi risikerer, at vi ikke kan levere lærlinge til de virksomheder, der står og skal ansætte her til efteråret. Vi ønsker ikke at skuffe vores gode samarbejdspartnere i erhvervslivet, og der er måske også nogle unge mennesker, der går glip af en god uddannelse, hvor de kommer direkte i job.” Kaj Jensen fra DCB (Danish Crane Building) i Nibe er helt afhængig af, at der bliver ved med at komme flere elever på smedeuddannelserne. DCB gør nemlig stor brug af smedelærlinge, som de senere ansætter som svende. Han siger: ”Lærlinge er en god investering. Vi hjælper med at bygge dem op fra bunden, og de kan meget, når man bare giver dem ansvar.”  

Leon Sørensen fra Dansk Metal og desuden formand for det lokale uddannelsesudvalg på smedeuddannelsen bekræfter, at industrien mangler arbejdskraft: ”Det er svært at få de unge til at tage en faglig, håndværksmæssig uddannelse – de vælger oftere en ren gymnasial uddannelse.” Man kan godt kombinere den faglige uddannelse med en boglig uddannelse ved at tage en eux-uddannelse, som flere uddannelsessteder tilbyder, men Leon Sørensen tror ikke, at de unge er opmærksomme på den mulighed: ”Ved at tage en eux-uddannelse som eksempelvis smed, kan man senere videreuddanne sig til bl.a. ingeniør og maskinmester, som der også er mangel på. Vi skal være bedre til at fortælle, hvad der sker på erhvervsuddannelserne, og om de tilbud der findes.” Derudover kan det være en fordel at få de unge ud og kigge i virksomhederne, så de kan se, hvad der foregår. Kaj Jensen siger: ”En smed i dag er ikke det samme som en smed for 50 år siden. Mange af vores smede er teknikere, der arbejder med tekniske maskiner, og de unge skal gøres nysgerrige over for smedefaget.”  

I et forsøg på at vende udviklingen har det lokale uddannelsesudvalg for smedeuddannelsen på Erhvervsskolerne Aars besluttet at lave en kampagne i samarbejde med de lokale virksomheder, og de averterer i fællesskab efter flere elever. ”Det er en fælles udfordring for skole og virksomheder at få rekrutteringen til at lykkes, og vi er rigtig glade for det gode samarbejde, vi har med virksomhederne her i området”, siger Per Stig Andersen.

 
Du kan læse meget mere om både smedeuddannelsen og de andre uddannelser på Teknologi, byggeri og transport her.