Erhvervsskolerne.dk bruger cookies til statistik. Hvis du bevæger dig videre, accepterer du vores brug af cookies.  Luk | Læs mere
erhvervsskolerne aars
07-09-2018

Røgfri skoletid på Erhvervsskolerne

Hos Erhvervsskolerne Aars har vi valgt at sætte endnu mere fokus på sund livsstil hos eleverne. Derfor har vi sagt ja til at deltage i projekt Fokus, som handler om at indføre røgfri skoletid på skolen. Projektet løber i perioden 1. august 2018 - 1. januar 2019 for alle elever på Grundforløb 1. Men det slutter ikke her. Efter nytår indføres røgfri skoletid for alle på skolen.

En bæredygtig livsstil
Det er nok næppe bæredygtighed, der står på nethinden af de fleste elever, som Erhvervsskolerne Aars over den sidste måned har budt velkommen eller velkommen tilbage til. Men måske burde bæredygtighed være et begreb eller et tema, man lægger mere vægt på. Det mener direktøren for Erhvervsskolerne Aars, Ulf Givskov Bender. For ham er bæredygtighed også at blive hjulpet til at leve et liv, hvor man ikke slides op for tidligt på grund af dårlige vaner og usund livsstil.

Denne tilgang skinner også igennem i hverdagen på Erhvervsskolerne Aars. Efter sommerferien er der nemlig kommet endnu mere fokus på sundhed, og hvad det vil sige at have en sund livsstil. Derfor er det ikke uvant, at man ser elever og lærere på cykelture i nærområdet. Motion er nemlig også på skoleskemaet.

Et godt udgangspunkt for et godt liv
Mange af skolens elever kommer til at arbejde i meget fysiske job, og det kræver, at man passer på sin krop for ikke at blive slidt op for tidligt. Derfor er det vigtigt, at sundhed, motion og sund kost bliver en del af hverdagen hos de unge, og det har man valgt at hjælpe dem med i Aars.

”Vi har valgt at fokusere endnu mere på sundhed. Det er vores opfattelse, at vi skal give de unge mennesker det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, og det betyder ikke bare uddannelse, men også dannelse, herunder sundhed. Derfor vil vi gerne tilbyde sunde måltider i kantinen, sunde søvnrutiner, motion og bevægelse og som det sidst nye, en røgfri skoledag”, udtaler Ulf Givskov Bender.

Støtte til at opnå en røgfri skoledag
Det seneste tiltag er en Sundhedscafé centralt på skolen, hvor eleverne kan komme og få vejledning hver onsdag. I Sundhedscaféen vil tre medarbejdere tage imod de elever, som gerne vil have fokus på en sund livsstil og en røgfri skoletid. Eleverne kan blandt andet få vejledning i, hvad de kan gøre for at undgå vægtstigning i forbindelse med et rygestop. De tre medarbejdere har blandt andet været på kurset ”Røgfrit liv – Korte samtaler med unge” hos Kræftens Bekæmpelse, så de på en åben og motiverende måde kan støtte eleverne i at ændre rygevaner og eventuelt helt stoppe med at ryge.

”I forbindelse med rygestop oplever rigtig mange, at de får øget appetit samtidig med nedsat stofskifte, og det kan medføre, at de tager på i vægt. I Sundhedscaféen vil vi derfor også tale med eleverne om deres spise- og motionsvaner. Vi vil forsøge at støtte op i forhold til det behov, den enkelte elev har” fortæller faglærer i sundhed og ernæring, Lenette Grønning Jørgensen, som eleverne kan møde i caféen. Udover Lenette er aktivitetsmedarbejder Tino Bagger Sørensen og elevcoach Rasmus Gammelholm Pedersen også at finde i Sundhedscaféen.

Skal ses som hjælp til selvhjælp
Sundhedscaféen skal ses som ”hjælp til selvhjælp” så eleverne på skolen kan få en sundere hverdag. Det er endnu en vigtig brik i det at klæde eleverne på til det gode liv, hvor de ikke slider sig selv op, men har gode og sunde vaner, som kan hjælpe dem i livet og arbejdslivet fremover.

I første omgang fokuserer projektet på eleverne på Grundforløb 1. Inden skolestart fik de tilsendt et brev, som oplyste dem om, at der ville være røgfri skoledag for dem. De nye elever fik i løbet af den første uge lavet kuliltemålinger, og man gentager målingen i midten af skoleåret, for at se om der er sket forbedringer. Eleverne konkurrerer imens holdvis om at forbedre sig mest i forhold til at nedsætte deres kuliltetal.

Underviserne på Grundforløb 1 er desuden blevet introduceret til et undervisningskatalog, som har fokus på at skabe trivsel på holdene og om at få skabt en pausekultur, som ikke handler om at gå ud at ryge. Målet med hele projektet er at skabe debat om rygning, og få de unge til at ændre rygevaner i en positiv retning.

”Vi vil gerne give eleverne større viden og redskaber, som kan ruste dem til at møde de udfordringer, der er i et rygestopsforløb, men ikke-rygere kan også få glæde af tilbuddene i vores Sundhedscafé, afslutter Lenette Grønning Jørgensen.