Erhvervsskolerne.dk bruger cookies til statistik. Hvis du bevæger dig videre, accepterer du vores brug af cookies.  Luk | Læs mere
erhvervsskolerne aars
04-02-2019

Lærlinge tog turen fra Aars til Tanzania

I slutningen af september drog seks lærlinge fra Erhvervsskolerne Aars på et 6-ugers praktikophold i værksteder rundt om i Kilimanjaro-regionen i Tanzania.

Det er der blevet fire tv-udsendelser ud af, som vises på TV2 regionerne fra den 6. februar.
 

En af lærlingene var Mads Grønlund Jørgensen, som sammen med fem kammerater forlod Danmark sidst i september 2018 med kurs mod Tanzania. Alle seks læser på entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen. De blev udvalgt til praktikken på grund af deres tekniske og sociale kompetencer men også ud fra hvilket mærke landbrugsmaskiner de har specialiseret sig indenfor. 


Med på turens første to uger var også to danske undervisere, som ud over at hjælpe lærlingene i gang, skulle undervise lokale lærere, montører og landmænd fra praktikstederne og den tekniske skole i Arusha.

I praktik på Tanzanias største sukkerrørsplantage

Mads var sammen med kammeraten Jacob tilknyttet TPC – Tanzanias største sukkerrørsplantage på 8000 hektar, som ligger tre timers kørsel fra Arusha med udsigt til Kilimanjaro. Lærlingene boede i byen, som er bygget op omkring farmen.

”Området består af fabrikken, hvor de laver sukkeret og en togbane ude fra markerne og ind til fabrikken. Farmen, som beskæftiger ca. 3.000 folk, har tre værkstedsafdelinger. En med traktorer, en med entreprenørmaskiner og en smedeafdeling. Og vi kom hele vejen rundt under opholdet”, fortæller Mads.

Hjælp til at videreudvikle maskiner

Mads og kammeraten skulle blandt andet servicere maskinerne på farmen og videreudvikle deres maskiner.

”Deres medarbejdere kan ikke selv udtænke, hvordan man laver nye maskiner, men har de et produkt at kigge efter, kan de godt. De havde lavet en prototype, men mente ikke at den var stærk nok. Den var revnet flere steder, så de ville gerne have vores vurdering af, hvad der kunne gøres bedre. Vi lavede en ny harve fra bunden af, som vi forstærkede der, hvor vi mente, at der kunne være problemer”, fortæller Mads.

Arbejdstempo med fordele og ulemper

Noget af det, som lærlingene lige skulle vænne sig til, var arbejdstempoet. Det var ikke som i Danmark, og man kunne sagtens holde pauser både før pauserne og også lidt efter endt pause.

Mads har da også gjort sig tanker om arbejdstempoet dernede set med danske øjne.

”De kunne lære meget af os og vi kunne lære meget af dem. Deres tempo er ikke så højt, hvilket gør at de får gjort tingene sådan rimelig ordentligt. Herhjemme går det nogen gange lige stærkt nok i højsæsonen. Dernede bruger man mere tid, men du får som regel et bedre resultat ud af det i den sidste ende”, fortæller Mads.

Underviser: man lærer at tænke kreativt

”Det er en godt fornemmelse, man står med som underviser, når man kan se, at lærlingene klarer opgaven godt dernede”, lyder det fra underviser på Erhvervsskolerne Aars, Morten Nielsen.

Ifølge Morten er det at bruge værktøj på en helt anden måde og tænke kreativt i forhold til, hvad man er vant til, noget som lærlingene tager med sig hjem fra Tanzania.

”Sommetider har man ikke det værktøj eller de reservedele, som der skal til, men så må man finde på kreative løsninger for at løse opgaven. Så det er mere på det menneskelige plan, at de tager noget med derfra. Jeg tror først, det virkelig går op for dem, når de er kommet hjem derfra”, fortæller Morten og uddyber:

”Rent fagligt tager de nok ikke så meget med sig dernede fra. De er i slutningen af deres forløb her på skolen og var jo næsten udlærte, da de kom derned. Så det handler mere om, at de lige skal lære at stikke fingeren i jorden og gebærde sig ude i verden”.

”Tanzaniaprojektet har været en rigtig god lejlighed for os til både at klæde eleverne bedre på med sprog og interkulturelle kompetencer, men også at klæde os selv på. Projektet har nu kørt i 3 år, og vi har fået et enormt godt og tæt samarbejde med en række virksomheder og skolen i Tanzania”, lyder det fra direktør Ulf Givskov Bender fra Erhvervsskolerne Aars.

Tilbudt job i Tanzania

Begge lærlinge, som var hos TPC, er blevet tilbudt arbejde på sukkerrørsplantagen, når de er færdigudlært. Og der var tydelig interesse fra virksomheden for de unge lærlinges kompetencer.

Mads fortæller, at begge lærlinge fik en snak med chefen på plantagen inden de tog derfra.

”Han ville gerne vide, hvordan vi så på værkstedet, og hvad der kunne gøres bedre. De havde fået meget tiltro til os”, lyder det fra Mads, som ikke afviser at et nyt ophold i udlandet kan komme på tale. Men først skal den kommende svendeprøve dog i hus den 8. februar.

Baggrund

De seks lærlinges eventyr kan følges i fire udsendelser på TV2 regionerne fra d. 6. februar, hvor man har mulighed for at opleve hverdagen på de forskellige værksteder i Tanzania.

Praktikopholdet blev muliggjort af et solidaritetsprojekt i Tanzania, som er et samarbejde imellem Dansk Metal, Dansk Maskinforhandlerforening, Ulandssekretariatet LO/FTF Council og Erhvervsskolerne Aars.