Erhvervsskolerne.dk bruger cookies til statistik. Hvis du bevæger dig videre, accepterer du vores brug af cookies.  Luk | Læs mere
erhvervsskolerne aars
27-11-2018

Handelsgymnasieelever besøger unge i Tyskland

Alle 2.g elever på Handelsgymnasiet i Aars på tur til Tyskland

Alle 2.g elever på Handelsgymnasiet i Aars var klar til afgang med bus kl. 6 om morgenen sammen med deres tre lærere. Turen skulle gå til Tyskland og i løbet af en temmelig forlænget skoledag byde på besøg og samvær med beboerne syd for grænsen.

Dobbeltsproget på Duborg skolen
Første stop var Duborg-skolen – et dansk gymnasium i Tyskland, hvor eleverne kommer fra mange forskellige baggrunde, men alle har en fælles interesse for det danske sprog og den danske kultur. Besøget begyndte med en meget hyggeligt rundvisning og indblik i det dualistiske samfund disse unge mennesker er en del af. De fortalte hver især, hvorfor de var havnet på en dansk-tysk skole i Flensborg, og deres livshistorier gjorde indtryk. Ikke kun på grund af deres sjove og overskudsagtige måde at fremlægge deres historier på, men også på grund af selve indholdet af dem. Der var tydelig fascination over elevguiden, der skiftede elegant fra det danske sprog til det tyske og tilbage igen og igen. Duborg-skolen er ved at blive renoveret, og 2.g’erne så både den gamle og nye afdeling med flot udsigt udover fjorden. Eleverne udtrykte: ”Wauw, her kunne man da godt tænke sig at sidde og kigge ud under undervisning og lektielæsning”.

Samtale fremmer forståelsen

De danske handelsgymnasieelever stillede spørgsmål til gymnasieeleverne på Duborg-skolen om alt muligt: Hvordan det er at have to nationale identiteter, til hvor i Flensborg man kan købe sig den bedste döner? Det var spændende for eleverne at mødes med unge fra det danske mindretalsgymnasium på Duborg-skolen og tale med dem om det at være tysker, at være dansker, forskellene på de to kulturer og ikke mindst om, hvordan det at have begge kulturer under huden kan gøre, at man føler sig identitetsløs, fremmed og anderledes.

Karrywurst og besøg på Flensborg Avis
Fra Duborg skolen på toppen af Flensborg gik det ned i byen ad den stejle Marientreppe til en omgang frokost, som for lærerne blandt andet stod på en omgang klassisk karrywurst. Eleverne fik især øvet sig med de tyske gloser.

Mætte og med humøret højt fortsatte turen mod Flensborg Avis. Her havde eleverne forberedt spørgsmål til journalisten om, hvordan Flensborg Avis fungerer i dagligdagen, når det er den eneste tosprogede avis i det dansk-tyske grænseland, der siden 1869 har leveret nyheder til det dansksindede mindretal. 2.g eleverne lærte, at avisen i dag udkommer seks dage om ugen på både dansk og tysk, og har omkring 15.000-20.000 daglige læsere.

Dagen sluttede af med en omgang grænsehandel, og så var depoterne fyldt op til en hyggelig hjemtur mod Aars.

Med venlig hilsen
Christine Stampe Frøsig
Uddannelseschef for Handelsgymnasiet Aars og Teknisk Gymnasium Aars